Sağlık İçin Asbest İçermeyen Su Yalıtımı

09.06.2020

Sağlık için asbest içermeyen su yalıtımı yapılmalıdır. Asbest kanserojen bir mineral olduğundan dolayı insan sağlığına zararlıdır. Asbest ya da amyant, lifli bir yapıdadır. Isıya, kimyasal maddelere ve aşınmaya karşı dayanıklı fakat kanserojen bir mineraldir. Halk arasında çorak toprak, höllük, çelpek, ak toprak, gök toprak veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir. 


Asbeste Bağlı Hastalıklar 
Havaya saçılıp solunum yollarıyla bizlere ulaşan liflerin çoğunu bedenimiz savunma mekanizması ile bizden uzaklaştırır. Bazı lifler ise maruz kaldığımız yoğunluğuna, süreye, asbest lifinin yapısına ve kişisel faktörlere bağlı olarak akciğer dokusunda birikme yapar.
Asbest lifine kısa süreli maruz kaldıktan sonra bildirilmiş hastalıklar olsa da asbeste bağlı hastalıklar genellikle uzun vadede ortaya çıkar. Ömür boyu solunan asbest liflerinin sayısı ile asbestle ilişkili hastalık riski orantılı olarak artar.

-Akciğer zarında sıvı birikmesi, 
-Akciğeri saran zarın kalınlaşması ve kireçlenmesi, 
-Akciğer dokusu içerisinde asbest liflerinin birikmesi (asbestozis), 
-Akciğerleri ve karın boşluğunu saran zarın kanseri (mezotelyoma),
-Akciğer kanseri görülen hastalıklardandır.


1


Asbest Maruziyeti Nasıl Gerçekleşir
Asbest; tutuşmazlık, sıcaklığa ve pasa dayanıklılık, ısı izolasyonu, mekanik dayanıklılık gibi özellikleri olması nedeniyle yapılarda birçok noktada kullanılmıştır. Asbest, ısı ve su yalıtım özellikleri nedeniyle kırsal alanda yaşayan kişiler tarafından sıva işinde, ocakların yalıtımında, çatıların su ve ısı yalıtımında kullanılmıştır. Evde sıvanın dökülmesi, ev dışında ise çevresel faktörler nedeniyle sıvanın ya da çatının zarar görmesi, bütünlüğünün bozulması sonucu havaya saçılan asbest liflerinin solunması doğrultusunda asbeste maruz kalınmaktadır.


Sağlık riskleri nedeniyle günümüzde Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde asbestin üretilmesi ve endüstride kullanılması yasaklanmıştır. Bir çok ülkede ise ciddi kısıtlamalar getirilmiştir. Ülkemizde de 2010 yılında asbest kullanımı ve üretimi tamamen yasaklanmıştır fakat bu tarihe kadar kullanılan asbest halen hayatımızın her anında bulunmaktadır. Asbestle çalışmaya artık sadece yıkım, bakım, söküm, tamir ve uzaklaştırma çalışmaları kapsamında izin verilmektedir.


Size en uygun yalıtım malzemesi hakkında detaylı bilgiyi ücretsiz olarak öğrenmek için Sakarya’da bulunan mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çerezler, içeriği ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sağlamak ve trafiğimizi analiz etmek için kullanılmaktadır. “Kabul Et” seçeneği ile tüm çerezleri kabul edebilirsiniz.

Kabul Et