Binalarda Isı Yalıtımının Sağladığı Yararlar Nelerdir?

19.04.2020

Binalarda ısı yalıtımı ya da mantolama en basit tanımıyla dışarıdan içeriye ya da içeriden dışarıya ısı geçişini engelleyerek ortamın sıcaklığını korumayı amaçlar. Türkiye’de 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle binalarda ısı yalıtımı zorunlu hale gelmiştir. Peki ısı yalıtımını bu kadar önemli kılan şey nedir? Binalarda ısı yalıtımının sağladığı yararlar nelerdir? Sorularının cevaplarını yazımızda inceledik.


bina ici ısı yalıtım


Enerji Tasarrufu Sağlar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre “Ülkemizde her 100 doların 16 dolarını enerji için harcıyoruz. Toplam enerji harcamamız 49 milyar dolardır. Enerjinin %75’ni ithal ediyoruz.  Türkiye’de tüketilen enerjinin yaklaşık %35’i binalardan kaynaklanıyor. Bu enerjinin %85’i ise ısıtma ve soğutmada kullanılmaktadır.”  Durum böyle olunca binalarda ısı yalıtımı kaçınılmaz hale gelmiştir. Binalarda Isı yalıtımı ısı geçişlerini minimize ederek yaz ve kış aylarında ısıtma ve soğutma giderlerinizi büyük ölçüde azaltır. Dış cephe ısı yalıtımı olmayan binalarla karşılaştırıldığı zaman daha az enerjiyle ortamın istenilen sıcaklığa ulaşılması sağlanır. Doğru ısı yalıtımının ilk yatırım masrafı yüksek gözükse de orta-uzun vadede oldukça kar sağlamaktadır.


enerji tasarrufu


Bina Ömrünü Uzatır

Binalar; sıcaklık, yağmur, rüzgar, sis, ses, titreşim ve buhar basıncı gibi pek çok iç ve dış etkenlere maruz kalırlar. Isı yalıtımı olmayan binalarda bu etkenler sonucunda rutubetlenme, küflenme ve bina demirlerinin çürümesi gibi çeşitli sorunlara yol açar. Bu da binaların erken yıpranmasına ve ömrünün kısalmasına neden olur.


ısı yalıtım sistemleri


İnsan Sağlığını Korur
Binalardaki ısı yalıtımı sayesinde nem, rutubet, mantar oluşumu gibi etkiler ortadan kalkar. Bu sayede insanlar bulunduğu ortamda daha temiz havayı soluyarak konfor düzeyini arttırmış olur.


Çevreye Duyarlı Binalar

Isı yalıtımı uygulanmış yapılar, diğer yapılara göre kömür ve doğalgaz gibi kaynakları minimum seviyede kullanılarak maksimum verim elde eder. Bu sayede doğaya salınan zararlı gazlar azaltılarak çevreye katkı sağlanmış olur.


Ses Yalıtımı Sağlar
Binalarda ısı yalıtımı için kullanılan cam yünü ve taş yünü gibi bazı malzemeler sadece ısı geçişlerini engellemez aynı zamanda dışarıdan gelebilecek sesleri de engelleyerek ses gürültüsünün önüne geçmiş olur.


ses yalıtımı


Size en uygun ısı yalıtım malzemesi hakkında detaylı bilgiyi ücretsiz olarak öğrenmek için Sakarya’da bulunan mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.


Çerezler, içeriği ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sağlamak ve trafiğimizi analiz etmek için kullanılmaktadır. “Kabul Et” seçeneği ile tüm çerezleri kabul edebilirsiniz.

Kabul Et